Biografía y entrevista al autor de “Lectura Obligatoria“
(Podéis encontrar la biografía y entrevista en castellano bajo el texto original en valenciano).
CARLES DURÀ I HERRERO
Nascut en València al 1970, Carles Durà i Herrero és llicenciat en Filologia per la Universitat de València. Vinculat a la Unió d’Escriptors del País Valencià i al consell editorial d’Ediciones Bajo Cero, ha escrit uns quants llibres de poesia; entre ells, El agua no espera palabras (Premi “César Simón“, Denes) i Mousechwitz (MLRS). També ha col·laborat amb els guions del grup de teatre “El Cocodrilo Amarillo”. Fa classes de Llengua i Literatura en Secundària i aquesta és la seua primera novel·la.
Una vegada ja heu vista la presentació formal de Carles Durà, la que hi ha en la contraportada del seu llibre, donaré una altra no molt diferent però sí més propera a la seua persona.
Em repetisc al dir que Carles és professor de llengua espanyola, catalana i literatura universal. Aquesta és l’excusa que troba per tal que els seus alumnes puguen crear un espai propi a classe, perquè passen vergonya llegint les seues creacions, de manera que aprenguen no sols les característiques d’un moviment o un altre, sinó també a expressar-se i a amar la lectura i l’escriptura.
És un home emprenedor, poètic i amant de grans sagues com Star Wars o El senyor dels anells, juntament amb les grans novel·les del nostre temps. Tot el que coneix, tot el que venera, es percep ràpidament, ja que no falta el moment en què cite a un dels seus autors favorits, o taral·lege la banda sonora d’una pel·lícula, fins i tot que faça alguna broma que sols els “frikis” entenem. I tot això en la vida quotidiana!
És un pare fantàstic, principalment perquè ha aconseguit que els seus fills siguen belles persones. A més a més, és un senderista quasi-professional, que tots els anys (prop de la data del seu aniversari) emprén un camí acompanyant a gent d’uns 15 anys.
La seua veu és teatral, ell és teatral, dramàtic. Sap com escabussar-se en qualsevol paper i crear qualsevol paper, tot siga dit. La seua ironia i un humor especial s’aprecia als seus guions, i faltaria més, a aquest llibre Lectura obligatòria. M’agradaria que tinguéreu el plaer de conéixer-lo en persona, ni com a professor, ni com a escriptor a soles, ja que en aquestes breus pinzellades no podeu fer-vos una imatge del vertader Carles. Espere que amb l’entrevista arribeu a formar-vos una idea sobre ell, molt més humana que el que pot aportar una simple bibliografia al final de la seua bonica novel·la.
ENTREVISTA A L’AUTOR
- Què podem veure de tu, Carles Durà i Herrero en aquesta novel·la, a més de l’evident, que vas ser tu qui va escriure cada paraula? No digues el teu nom, que ens coneixem…
- Aquesta història va sorgir com una idea amb principi i final des d’un primer moment, o s’ha anat desenvolupant a partir de coses més xicotetes conforme passava el temps escrivint?
- Creus que Dani és alguna cosa així com la teua antítesi, simplement el reflex del que tu creus que fan i pensen els alumnes quan els demanes que lligen un llibre…? O una mica més complex?
- Com a professor, alguna vegada has hagut d’enfrontar-te a les coses de les quals parles en la novel·la?
- A quin públic pretens arribar amb aquesta novel·la? Són els joves d’aquesta història una exageració del que et trobes com a professor?
- Personalment, en conèixer-te puc trobar mil al·lusions a la teua vida. La teua Anna, la teua professora de Francès, el nom gens casual d’Alba Bondia, la teua versió del fragment mític de Cien años de soledad, les teues al·lusions al món del teatre “Roca 1″… Són pistes que has anat deixant per a la gent que sap coses sobre tu o han entrat en la novel·la de forma inconscient? Segur que em deixe d’altres que desconeixeré.
- I les activitats que apareixen al final de la novel·la? Per què estan ací?
- Què diries a les persones que estan pensant llegir el teu llibre?
- Què opines dels finals oberts?
- Si volgueres que et preguntara sobre alguna cosa que se m’ha passat… sobre què seria?
CARLES DURÀ I HERRERO
Nacido en Valencia durante 1970, Carles Durà y Herrero es licenciado en Filología por la Universitat de València. Vinculado a la Unión de Escritores del País Valenciano y al consejo editorial de Ediciones Bajo Cero, ha escrito unos cuántos libros de poesía; entre ellos, El agua no espera palabras (Premio “César Simón”, Denes) y Mousechwitz (MLRS). También ha colaborado con los guiones del grupo de teatro “El Cocodrilo Amarillo”. Da clases de Lengua y Literatura en Secundaria y esta es su primera novela.
Tras una presentación formal de Carles Durà, la que hay en la contraportada de su libro, vengo a dar otra no muy diferente pero más cercana.
Me repito al decir que Carles es profesor de lengua española, catalana y literatura universal. Esa es la excusa que encuentra para hacer que sus alumnos creen un espacio propio en la clase, para que pasen vergüenza leyendo creaciones personales, forma de hacerles aprender no solo las características de un movimiento u otro, sino también cómo expresarse y empezar a amar la lectura o escritura.
Es un hombre emprendedor, poético, amante de las grandes sagas como Star Wars o El señor de los anillos, además de las grandes novelas de nuestros tiempos. Todo lo que conoce, todo lo que venera, se adivina fácilmente, pues no falta el momento en el que cite a uno de los autores, tararee la banda sonora de una de las películas o haga alguna broma que solo los “frikis” entendemos. ¡Y todo eso en la vida cotidiana!
Es un padre genial, más que nada porque ha conseguido que sus hijos sean bellas personas. Además
de un senderista profesional, que todos los años (hacia la fecha de su cumpleaños) emprende un camino acompañando a gente de unos 15 años.
Su voz es teatral, él es teatral, dramático, sabe meterse en cualquier papel y crear cualquier papel, todo sea dicho. Su ironía y humor especial se palpa en sus guiones, y cómo no, también en este libro Lectura obligatoria. Ojalá pudierais conocerlo en persona, ya que en estas breves pinceladas no podéis crearos una imagen del verdadero Carles. Espero que con la entrevista lleguéis a formar una idea sobre él mucho más humana que lo que puede aportar una simple biografía tras su bonita novela.
- ¿Qué podemos ver de ti, Carles Durà i Herrero en esta novela, además de lo evidente, que fuiste tú quien escribió cada palabra? No digas tu nombre, que nos conocemos…
- Voy a calcar la pregunta que le hice a tu compañero Xavier Aliaga, porque es la típica cuestión que le haría a cualquier escritor de cualquier novela. ¿Esta historia surgió como una idea con principio y final desde un primer momento, o se ha ido desarrollando a partir de cosas más pequeñas conforme pasaba el tiempo escribiendo?
- ¿Crees que Dani es algo así como tu antítesis, simplemente el reflejo de lo que tú crees que hacen y piensan los alumnos cuando les pides que lean un libro…? ¿O algo más complejo? ¿Su personaje quiere representar algo? (Ya sé que quiere representar algo, pero me refiero a más allá de lo obvio).
- Como profesor, ¿alguna vez has tenido que enfrentarte a las cosas de las que hablas en la novela?
- ¿A qué público pretendes llegar con esta novela? ¿Son los jóvenes de esta historia una exageración de lo que te encuentras como profesor?
- Personalmente, al conocerte puedo encontrar mil alusiones a tu vida. Tu Anna, tu profesora de Francés, el nombre nada casual de Alba Bondia, tú versión del fragmento mítico de Cien años de soledad, tus alusiones al mundo del teatro “Roca 1″… ¿Son pistas que has ido dejando para la gente que sabe cosas acerca de ti o han entrado en la novela de forma inconsciente? Seguro que me dejo otras tantas que desconoceré.
- ¿Y las actividades que aparecen al final de la novela? ¿Por qué están ahí?
- ¿Qué dirías a las personas que vayan a leer tu libro?
- ¿Qué opinas de los finales abiertos?
- Si quisieras que te preguntara acerca de algo que se me ha pasado por alto… ¿sobre qué sería?
A mí me gusta mucho la cita de Cervantes del principio. Creo que es todo un ejemplo de lo que quería hacer: antes de volverse loco y salir por el mundo disfrazado de caballero para luchar contra todo, se puede cambiar el mundo con las palabras y la literatura.